torsdag 21 maj 2009

miss bee talk-less informerar


ÅH Malmö!

om JD, Pariserhjulet, queer utrymmen och Ta Natten Tillbaka


I takt med sommarvärmens ankomst, med utslagna syrener och stora vackra blad på träden som följd, har också Malmös queerliv växt till sig i rasande fart. Det som behövs verkar vara en samlingspunkt, någonstans att ta vägen.

Förra veckan innehöll flera lyckade kvällar och dagar, och startade på torsdagskvällen med ett besök från JD från Le Tigre och bandet MEN på Chokladfabriken. Miss Madde och Katja Gustavsson djade bra electro och det var en stämning och blandning på folk som kändes härligt ovanlig. JD och bandet verkade alla sympatiska vilket klart gör det roligare att delta i festandet och kanske till och med köpa en singel. Leopardmönster, glitter och färg, superkul kväll!

Detta får mig att vilja dra en hård parallell till Djungeltrummans fest på onsdagskvällen den 20e maj på Debaser. Det var helt packat med folk i sina trendigaste kläder och tusen Smirnoff Ice i händerna, men inte fan hände det något där. Tvärtom, posandet tog som vanligt över all annan eventuell sysselsättning, och stämningen var inget annat än tråkig. Några få queers kunde hittas här och var, precis som det brukar vara på heteroställen i Malmö, men i det stora hela gick det i princip inte att ha roligt. Samtidigt är de inte alls lika välbesökta queerklubbarna ofta fulla av dans och rolig stämning.

Betyder det att vi behöver fler queerklubbar där vi kan gömma oss och ha roligt för oss själva? Eller behöver de straighta klubbarna shapea upp sig och bli mer queer? Isåfall hur skulle det gå till? Om det kommer fler queerklubbar, kommer det leda till att man inte laddar lika mycket för de få som faktiskt finns, och att inte lika många kommer att komma då? Behöver vi fler queer spaces?

I lördags ägde en ockupationsfestival i Lund rum, där man ville ockupera hus för att bland annat skapa en diskussion om bostadsbristen för unga i Lund. Samtidigt gjorde Hardqueer en statyaktion i Lundagård, där man kan hitta en samling statyer av kända män. De klädde statyerna med kvinnliga kläder och satte upp bilder på kvinnor de tycker att man ska uppmärksamma istället. Vill du se hur det gick till, så finns det en fin liten film på Youtube. Sök på Hardqueer!

I söndags, den 17e maj, vid lunchtid var det dags för Pariserhjulet i Folkets Park i Malmö att bli queerifierat. Ett gäng samlades på Hardqueers initiativ för att i samlad trupp gå till hjulet, tjafsa lite med och fjäska lite för den arge mannen som skötte hjulet, för att slutligen lyckas komma upp i hjulet samtidigt och hänga ut regnbågsflaggor. "We are here, we are queer, we're not going anywhere!" bland annat skreks från toppen och spreds med vindarna till resten av parkbesökarna. Se också delar av denna fantastiska aktion på Youtube. Sök på Hardqueer!

Sista timmarna på veckan togs Malmös gator över under några timmar, genom Ta Natten Tillbaka-demonstrationen/IDAHOT*. Feministkören sjöng "Dö Heterosexismen" på Möllevångstorget, och malmöqueersen tågade sen genom stan med peppande musik. "VI TAR NATTEN TILLBAKA" ekade fram och tillbaka mot höghusen. Polisen följde långsamt med i bakgrunden men valde att inte lägga sig i demonstrationen, och vi fick fritt dansa fram på de stora gatorna ända till Stadsbiblioteket och sedan in i Regnbågsparken. Regnbågsparken är egentligen en lekplats, och har passande nog en vacker regnbågsrutschkana som lyser i natten. Det som utspelade sig i Regnbågsparken är svårt att återge, men tänk er små hoppbara kullar, enorma blommor man kan klättra i, torn man kan dansa disco i, hög musik, och ett stort gäng roliga människor. Det var helt underbart!

Till next time: Stay fabulously and scandalously queer!

XOXOXO

Miss Bee Talk-Less


Ps. Vill man ta kontakt med Hardqueer kan man kolla in deras blogg: www.hardqueer.blogspot.com.

*Internationella dagen mot homo- och transfobi


Kommande queerevents i Malmö:

-Hardqueer Malmö kommer till Pride i Stockholm i sommar

-Copenhagen Queer Festival i slutet på juli (ta tåget över till Köpenhamn! Fantastisk festival!)

1 kommentar:

  1. Åhh, ska köpenhamn ha queerfestival! Det måste jag gå på!! Det är väl inte samtidigt som Pride?!

    Ochochoch angående queer spaces! Visst behöver vi fler sådana! Och fler sådana kommer vi att fåååååååå!

    SvaraRadera