onsdag 13 maj 2009

helgnöjen


det är festival i stan och möjligheterna är oändliga. nedan kommer ett urval av vad vi tycker verkar hett i helgen, privatfesterna är skippade denna veckan då det känns som att alla har en förfest och för att alla ändå kommer att sammanstråla i parkhäng.

torsdag


flatlobbyn håller föreläsning "den enfaldiga mångfalden" med bland annat pia laskar. lesbisk qruising, bastuklubbar och relationsanarki utlovas. 20.00-21.45. fri entre.

vougefest verkar vara det nya svarta där man inte är happening om man inte ingår i ett house. vi ser två scenarior framför oss, antingen att ingen kommer för att pustervik är lite lamt och ofta ger upphov till fester med halvtaskig stämming eller festivalens höjdpunkt. den som lever får se. 22.00. 80kr

fredag
öppningsfest för hbt festivalen där allas vår favvo pojkbandsidol JD Samson uppträder med sitt nya band MEN. arrangörer är de gamla vanliga. kostar 130kr (lite ovärt kanske men de flesta queers är tyvärr medelklass kids med rika föräldrar) 100 kr i förköp eller planka rekomenderas annars.

lördag
queerlittdagar på pustervik är enligt SQ en av de icke-fest orienterade tillställningar på festivalen som inte bör missas. snygga eli från huvudstaden kommer och pratar om hur man bäst uttövar sin slampighet i parker. vi kommer sitta längst fram med papper och penna! gratis inträde

saga bar har tjejfest om det nu har undgått någon efter alla otaliga "pepp" (läs stress)-mail på facebook. är det en bar, är det en klubb, är det ett namn, är det en saga, är det ett namn och en saga, är saga bar eller va? bara tjejer iaf, villket betyder tusen tjejer i rutiga skjortor som nickar ballt till mtv hits.

melodifestivalen är tillbaka. sverige har gått vidare och malenas överarmar är enlig aftonbladet alla flators våta dröm. stanna hemma på lördag och känn för en enda natt hur det skulle kännas att vara mainstreem happy-gay. där ens största önskan i livet är att få vara som alla andra, bo i radhus med sin lagliga käraste och se till att rätt låt vinner.

söndag

avslutningsfest för festivalen på valand med bingo och cissi ramsby på scen. nån annan som känner att de plötsligt befinner sig i värmland?

det var allt kära vänner. vi ses i slottsskogen.

XOXO

13 kommentarer:

  1. Ett till tips: Kyss min plysch! Frölunda Kulturhus, fredag 19.00.

    SvaraRadera
  2. "kostar 130kr (lite ovärt kanske men de flesta queers är tyvärr medelklass kids med rika föräldrar)"

    Jaa... så kanske är fallet. men sen finns det ju vi som jobbar också. typ arbetare. med lön. även om den inte är bra, så kan den säkert bekosta en fest på 100 kr i förköp.

    SvaraRadera
  3. "stanna hemma på lördag och känn för en enda natt hur det skulle kännas att vara mainstreem happy-gay. där ens största önskan i livet är att få vara som alla andra, bo i radhus med sin lagliga käraste och se till att rätt låt vinner."

    Det är när ni skriver sådär som ni blir som dem som i alla tider kastat skit på er. Det är genom att skriva och tycka så som man förnekar andra människor deras livsval, drömmar och kärlekar. Vill ni vara såna?

    Jag förstår att det har varit jobbigt. Och jag förstår att man kan tröttna på schlagerbögigheten i all sin heteronormativa lyxförpackning. Doin' the omoralisk schlagerfestival, liksom. Fast det framgår inte att det är det ni menar (om det nu är det). Nu låter det bara som att ni är ett gäng typer som sätter sig över andra, kategoriserar folk till höger och vänster och bestämmer vilka etiketter som är rätt och vilka som är fel.

    Vad får er att tro att ni har rätt att säga så? Jag är medveten om att alla människor i viss mån har fördomar och dömer ut folk, det känns bara alltid så sjukt ledsamt när en queerrörelse gör det på samma sätt som alla andra (som ni kallar för mainstream). Hur ska man då nå nånstans? Har ni ens någon sådan agenda? Vill ni inte ha förändring?

    SvaraRadera
  4. Men snälla nån, man måste väl får vara lite rolig också. Snälla...! Allt som är viktigt kan också behöva skrattas åt. Även KAMPEN. OCH dess olika uttryck. Så go SC!

    SvaraRadera
  5. Hallå bloggen!
    Var är alla bilderna och skvallret och resumén och analysen av hbt-festival-helgen?! Jag väntar idogt.

    SvaraRadera
  6. torsdagen på pustervik blev helgens höjdpunkt!
    allt annat var i jämförelse ovärt. punkt. tack.

    SvaraRadera
  7. Vad underbart att "man måste väl få vara lite rolig också" inte bara används av patriarkala män som typ "men lilla gumman, fattaru inte att jag skämta.." utan även av folk som diggar den queera kampen. känns som en rätt uttjatad härskarteknik by now. go Sc men svara gärna på den lite längre kommentaren ovan. eller bryr ni er inte?

    SvaraRadera
  8. hej hej! läste ett rätt bra inlägg om en annan sak här:

    http://sakerunderhuden.blogspot.com/2009/05/bibruden-ar-den-nya-schlagerbogen.html

    även kommentarerna är sjukt läsvärda!

    SvaraRadera
  9. klart vi bryr oss! vi bryr oss om att queer som rörelse ska vara bred och välkomnande och politisk. framförallt politisk. en rörelse där klass, funktionalism och feminism alla ingår. med det sagt betyder det inte att vi går med på att censurera oss själva eller undvika att använda roligt språk för att det kan missuppfattas. och vi säger inte att schlagerbögen i sin lyxförpackning eller alla andra happy-gay förespråkande personer ska lynchas som förädare för att de dagligen njuter av alla privilegier andra människor som inte ses som så jävla happy eller bekväma har kämpat fram för dem. däremot behåller vi rätten att dissa dem och deras heteronormativa liv som varje dag gör oss andra till DEN ANDRA, den perversa och äckliga som inte vill gifta sig, göra rätt för sig på ett jobb eller betala hyra. så visst vill vi ha förändring, vi vill ha en värld där våra liv anses lika mycket värda som alla andras utan förbehåll. och det uppnår man inte genom att söka allians med människor eller en ´mainstream´ kultur som i bästa fall äcklas av en.

    SvaraRadera
  10. p.s tack för tipset om saker under huden, det där med bi är alltid lika kittlande. kanske kommer upp i ett inlägg i framtiden..har du erfarenheter av att identifiera dig som bi maila gärna. xoxo

    SvaraRadera
  11. Kan det vara så att de ni definierar som mainstream happy gay också har en politisk agenda? Den ser inte ut som er, och den värnar t.ex. inte om samma dikotomier, men den finns och görs dagligen?

    Jag tycker ni gör det lite väl lätt för er genom att dela upp (gay)folk i mainstream, som bor i radhus och njuter av privelegier andra har skaffat åt dem, och Det Andra politiskt utvecklade queerfolket, som samhället hatar och förnekar rättigheter. Det finns absolut tendenser till massa såna och liknande sjukligheter i samhället, men jag tror även att det är mycket krångligare än så. Och det gör även att maktutrymmet ökar.

    Ett sånt maktutrymme hade ju t.ex. kunnat vara queer läsning. Vad jag förstår handlar det om att dekonstruera normen, och hitta det queera, där inuti. Rentutav avslöja det. Man hade säkert kunna göra det på nåt så normbärande som Schlagern. Men det vet ju inte ni, för ni har ju redan förkastat den och alla som kollar på den som hetereonormativ(a). Jättetrist.

    SvaraRadera
  12. "Kan det vara så att de ni definierar som mainstream happy gay också har en politisk agenda? Den ser inte ut som er, och den värnar t.ex. inte om samma dikotomier, men den finns och görs dagligen?"

    -ja som vi skrev ovan. den finns och görs dagligen på vår bekostnad. vi har inget intresse av att stämpla nån som det ena eller andra. folk gör det bra själva. oftast genom att se sig själva som så självklara och normala att de inte ens kan se att deras identitet är lika konstruerad som alla andras. då kan det vara fruktbart att lyfta fram det i termer som "mainstream". vi vill inte störa deras lyckliga villaliv för att det är kul. utan för att privilegier är just privilegier. deras lycka är baserad på vår olycka. för vem är man utan kvinnan? hetero utan homo? chef utan arbetare? macho utan fjollan? rik utan fattig? happy utan ..olycklig..arg..?

    och ja det där med makt, politik och normer är sjukt svårt och har många dimensioner. det är värt att diskutera sakfrågor likväl, så ok nu diskuterar vi schlager. vi har inte förkastat varken melodifetivalen eller dem som kollar på den. vi kollar själva på den. för att det är underhållande, precis som att vi kollar på gossip girl och allt "skräp" som visas på mtv. det är underhållande men vi kritiserar det ändå just för att det är normativt och uttryck för en politik som osynligör allt/alla som inte passar in i mallen.

    queer läsning är jättebra och spännande. (ingen ironi) men det är ett teoretiskt verktyg, framförallt för alla som läser genusvetenskap och är bland de få som nås av den alternativa informationen. att vi gör en queer läsning av melodifestivalen gör den varken mer eller mindre politisk i sig.

    varför är det vår uppgift att "avslöja" den queer potentialen eller läsa mellan raderna? varför ska vi nöja oss med att reduceras till mellan raderna? för vad hjälper det dem som blev spöade av polis och "vanliga helylle personer" i moskva för att de deltog i en prideparad, att en utvald skara sitter hemma och läser det queera i melodifestivalen som yppar sig mellan raderna?

    SvaraRadera
  13. detta blir min sista kommentar under detta inlägg. men jag känner mig tvungen att klargöra vissa saker:

    det jag sa om att happy-gays har en politisk agenda med andra dikotomier än er(a); med det menade jag en sådan agenda som alltså INTE marginalierar er. jag tänker och hoppas att en politisk kamp kan föras på olika sätt och med olika utgångspunkter. det hela är självklart mycket problematiskt och kan tyckas helt omöjligt, hur ska en straight vänster feminist kunna solidarisera med en lesbisk höger feminist? och behövs det ens? om detta tvistar de lärda, helt klart.

    jag tror att solidariteten behövs, eller åtminstone att gays, straighta, feminister och queera you name it erkänner varandras politiska agendor. om inte som lika, så som jämställda och viktiga. sedan kommer vissa medel i den feministiska kampen säkerligen motsäga varandra. många gånger kommer det kännas som att den enas bröd är den andras död ("deras lycka är baserad på vår olycka"). men de flesta av gångerna tror jag att det är viktigt att haja att snackar man om politik, samhälle och makt så är det mycket mer komplicerat än så. vi tycker uppenbarligen olika här. ni har tydligen inget intresse av solidaritet, ni verkar göra anspråk på det, men enligt en (illa) dold agenda exkluderar ni grupper ni anser vara orättfärdigade att föra en politisk kamp och endast bidrar till samhällets förfall.

    problemet är inte att ni "stör någons lyckliga villaliv bara för att det är roligt"(stör på för fan, liksom). problemet är att ni anser att ni kan definiera er själva och andra utifrån en sådan enkel och okonstruktiv dikotomisering. tänk om man inte dömde ut mtv och gossip girl-dylika grejer som "skräp" rakt igenom, utan försökte hitta deras subversiva potential? tänk om man inte satte sig på sina höga hästar, bara för att samhället i allmänhet tenderar att göra det?

    och detta menar jag att alla kan göra, skit i de teoretiska verktygen. eller gör inte det, kalla det vad ni vill, men försök. jag tror inte att gemene man är dum i huvudet, och jag tror inte att man behöver ha läst genusvetenskap för att kunna göra en vettig feministisk analys av samhället. och genom att ständigt göra det, blir man aldrig hänvisad till "mellan raderna".

    SvaraRadera